Babyblues

Från 1177.se

” Så många som varannan nybliven mamma blir tillfälligt nedstämd efter förlossningen. Det kallas för baby blues och är inte det samma som en depression. De vanligaste symtomen är humörsvängningar, gråtattacker och ibland ångest och sömnsvårigheter. Baby blues brukar komma två-tre dagar efter att barnet har fötts och går vanligtvis över inom två veckor. Det är inte klarlagt vad som är orsaken, men det kan bland annat bero på att mängden östrogen minskar kraftigt efter förlossningen. En annan tänkbar orsak är att man ofta är utmattad och lider av sömnbrist efter förlossningen.”

Idag har jag gråtit för att jag väntar på någon sorts födelsedagsöverraskning och därför inte får komma ut och promenera. Jag ska alltså hålla mig inne eftersom överraskningens tidsram verkar sträcka sig över hela dagen.

Jag vill ut i friska luften och jag vill promenera bort känslan av att vara en evig mjölkmaskin med analkande ryggskott.

Jag vill ta en promenad för att skingra tankarna jag har om att Fred tycker att jag är världens tråkigaste mamma som bara sitter i soffan med den där bajsade bebisen fastklistrad vid bröstet.

Jag vill ta en promenad för att få röra på kroppen och förhoppningsvis få lite mer djup i min nästan obefintliga sömn.

Jag vill ta en promenad så att jag kanske kan få lite mer energi till att vara Eleonor, inte bara en nyförlöst degklump.

Ja, jag vill helt enkelt bara ut och gå. 

Jag kommer säkerligen bli jätteglad över det som komma skall.. men ni vet..

Babyblues.

(It’s my party and I’ll cry If I wan’t to.)

image

image

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

4 Responses to Babyblues

 1. Camilla says:

  Jag känner med dig. Har 1,5 år mellan mina minsta och det dåliga samvetet inför att inte räcka till åt en 1,5 åring som blivit storebror är fruktansvärt. I början är det ok att gråta utan anledning. Man älskar ju den lilla så man går sönder. Hur ska man skydda dem från allt ont?De är ett nytt liv man plötsligt ska ansvara för. Man känner sig otillräcklig. Trött. Ont i pattarna. Fet, ful osv. Men det går över och det är helt normalt. Du har precis födit en bedårande kille. Fatta vad din kropp gått och går ige om. Värsta hormonomställningen. Det tar en stund att landa. Att ställa om sig från ett till två barn är en stor omställning. Ta hjälv av varandra. Fred har säkert redan glömt bort att Axel inte funnits jämt. Är ni båda hemma i början kan jag tipsa om att ta ett barn var. Så gjorde vi. Min man tog allt ansvar för stora nattetid och på morgonen och jag för den lilla. Annars hade ingen av oss fått någon sömn alls. Visst hade jag dåligt samvete över att ligga och sova på morgonen när lillan sov och de var uppe. Men då hade jag kört vaknatt så för att orka måste man.

  Nu har jag skrivit en halv novell. Vill inte verka som någon besserwisser men med 4 barn minns jag så väl den där babybluesen i början från alla. Det är fullt normalt. Snart hamnnar ni i någon slags ny rutin och då blir det bättre. Tills dess vill jag bara säga: Ha inga större krav på dagen. Ta en timme i taget.

  Kram på dig och återigen. Stort grattis!

  • Mamafashionella says:

   Tack för ditt fina svar!

   Ja man känner sig verkligen otillräcklig! Det blir ju inte lättare av att han har blivit jättetrotsig och får ”skäll” hela tiden.. Min fina Fred..

   Jag får hoppas att det är som du säger, att det snart går över och att vi hittar nya rutiner som passar oss alla 4!

   Kram och tack för att du finns! <3

 2. Das schvägerska says:

  Idag kommer jag med lite energiiiii! Puss och kram! <3

Kommentera